Skip Navigation Links

Følgende artikel var at finde i Nordjyske Stiftstidende søndag den 19/8-2001

Af Søren Østergaard

Den store havefest

Skør idé udviklede sig til Hobros største private haveparty

En vanvittig idé blev for fem år siden til Fjordfestivalen, som i dag nærmest er en musikalsk institution i Hobro. I går rockede mennesker og musik ved byens største, private havefest. - Festivalen er en happening. Og så absolut en privat fest, siger Jacob Mathiesen. Han og hustruen Gunvor Bodilsen lægger baghave til sammenkomsten. I går arrangerede parret sammen med venner for femte år i træk Fjordfestival på privatadressen Rørholmsgade 23 i Hobro. I fjor kom 325 venner og bekendte til fest for at høre levende musik fra tidlig eftermiddag til sen aften. Gæstetallet i år lå ikke fast ved redaktionens slutning, men smukt vejr og fint fremmøde fra begyndelsen lovede godt. - Ved en personalefest på mit arbejde havde vi betalt et band for at spille. Jeg var overrasket, hvor billigt det er at købe levende musik. Så voksede idéen frem - idéen om at lave en havefest med et rigtigt band til at underholde. Og da jeg en dag stod på plænen og kiggede op på vores veranda, tænkte jeg: Hold da kæft! Der har vi jo scenen, beretter Jacob Mathiesen.

Toiletvogn og kolde øl

Fjordfestivalen arrangeres af en komité af 11 venner. De inviterer hver især venner og familie, og sådan går det til, at Jacob Mathiesens baghave på en lun august-aften vrimler med over 300 mennesker. Ved indgangen opkræves 25 kroner til at dække udgifter til blandt andet musikerne. Gæsterne får et bånd om håndleddet som ved de "rigtige" festivaler. - Men Fjordfestivalen er altså stadig en privat fest, siger haveejeren. Hvis porten skulle stå åben for alle, risikerede han at få uønskede, urolige elementer ind på privatadressen. Desuden ville det koste dyrt i musikafgifter. Det store udendørs party er vel planlagt. Ved fortovet uden for villaen står en toiletvogn og en stor kølevogn. Den første for at skåne familiens private toilet, den sidste for at holde øllerne kolde. - En god fest kræver kolde øl, siger Jacob Mathiesen, der er farmaceut og ansat ved Nycomed i Hobro. Samleveren Gunvor Bodilsen er farmaceut på Hobro Apotek.

Chili til 150

Foruden kølige drikkevarer sørger festkomitéen for fast føde. Fredag kogte man tre store gryder chili con carne. Nok til 150 personer. Mad og drikkevarer køber gæsterne billigt. Betalingen og entréen på 25 kroner er at betragte som et bidrag til sammenskudsgildet. Arrangørerne tjener intet. - Det er idéen med Fjordfestivalen: At holde en god fest med god musik, uden at det koster en masse, forklarer festivalens grundlægger. Blandt gæsterne i går var som sædvanligt en stor del af Hobros musikmiljø. Blandt andre Betty Hansen fra Crescendo, der arrangerer den årlige Hobro Musikfestival. - Fjordfestivalen er et stort aktiv for det rytmiske miljø i Hobro, fortæller Betty Hansen og afviser bestemt, at havefesten er en konkurrent til Crescendos Hobro Musikfestival. Hun var med til at signere en protestskrivelse, da arrangørerne i fjor ville aflyse og lukke Fjordfestivalen.

Støjvarsel

Som privat fest behøver Fjordfestivalen ingen tilladelser fra myndighederne. Men festkomitéen udsender skriftlige "støjvarsler" til hele nabolaget. Desuden holdes volumen en anelse nede, ligesom stikket hives ud klokken 22 for ikke at genere omgivelserne efter sengetid. - Det første år kom politiet tre gange. Siden har der ikke været problemer eller klager, bedyrer Jacob Mathiesen. Navnet på den musikalske havefest er valgt, fordi Mathiesens smukke baghave ligger direkte ned til Vester Fjord. Når komitéen giver arrangementet undertitlen "Danmarks vådeste festival", skyldes det undergrunden. Græsplænen gynger let til den rytmiske musik som følge af områdets sumpede karakter.
Login Sideoversigt